Paslanmaz sac, pürüzsüz yapısı ile estetik gerektiren ortamlarda ön plana çıkan ürünler olarak bilinmektedir. Örneğin asansörler, bina dış cepheleri, mutfak alanında vb. birçok sektörde tercih edilmektedir. Genel yapıları ile paslanmaz saclar levhalar halinde üretilerek, işlenme ve fazladan işlem uygulanmadan hemen kullanılabilmektedir.
Paslanmaz sacların yüzeylerin de boya veya farklı koruma işlemi yapılması gerekmediği gibi müşteri tercihine göre parlak ya da mat olarak üretimi yapılabilmektedir. Bu sayede dekorasyon alanında da farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Paslanmaz Sac Çeşitleri Nelerdir?
1- Kabartma Paslanmaz Sac Levha: Bu levha çeşidi, pürüzsüz, fırçalanmış, geometrik ve mat ya da parlak bir yüzey görünümüne sahiptir. Üretim de farklı araçlar kullanarak elde edilen kabartmalı bir desenler oluşmaktadır. Düz, yuvarlak, yarı yuvarlak ve kare girinti, elmas, piramitler gibi birçok özel formalar da bulunmaktadır. Kabartma paslanmaz saclarda özel rastgele tasarımlar için CNC kontrolleri ile ilerleme işlemi takip edilmektedir.
2- Delikli Paslanmaz Sac: Delikli sac üretmenin en uygun maliyeti üretimde delme işleminin kullanılmasıdır. Endüstriyel imalatta ilk olarak metaller tek tek işlenir ya da bobinler yardımı ile şeritler oluşturulur. Pres yardımı ile paslanmaz sac üzerinde delik sıraları zımbalanarak delme işlemleri bu sıra doğrultusunda yapılır.
Bilgisayar kontrolü ile yapılan imalar sürecinde CNC delme makinesinin kullanımı sayesinde müşterinin talep ettiği özel tasarımların elde edilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Delikli sacların kullanım alanları stand tasarımı ve iç mekanlarda, cephelerde, güneş gölgeleme panellerinde, korkuluklar ve balkon korkulukları gibi birçok alanda tercih edilmektedir.
3- Profili Paslanmaz Sac: Profil paslanmaz sac, sacların direk rulodan şekillendirme silindiri üzerine, arka arkaya silindirlerin geçirilmesi ile üretilmektedir. Her aşamada, talep edilen profile ulaşana kadar tabaka bükülerek, malzeme parçalara ayrılır. Bu işlemler büyük miktarlarda ki düşük maliyetli üretim için uygundur, ancak profil stilleri seçimi sınırlıdır.
4- Kombine Paslanmaz Sac: Yükseltilmiş delikler, yükseltilmiş olan koniye benzeyen kenarlardan oluşmaktadır. Sac’ın bükülmesi ya da yivlenmesi ile delikli paslanmaz sac ek stabilite kazanmış olur. Kullanım alanları kaymaz basamaklar, güneşten koruyucular ve cephe kaplamalarında tercih edilmektedir. Üretim esnasında sac kesme ve presleme teknikleri ile birleştirilerek biz dizi elde edilmektedir.
5- Genişletilmiş Mesh Paslanmaz Sac: Genişletilmiş paslanmaz sac, panelleri ve şeritleri keserek elmas şeklindeki açıklıklardan oluşan yarı mamul ürünlerdir. Deliklerin boyutu, tabakanın alanı boyunca yapılan paralel kesimlerin uzunluklarına göre ayarlanmaktadır. Kullanım alanları genellikle korkuluklar, çitler, dış cepheler, tavanlar, sergi stand tasarımlarında tercih edilmektedir.
6- Izgara Paslanmaz Sac: Izgara bir yönde çubuk ve şeritten, diğer yönden ise destek çubuğu ve şerit boyunca oklu bir ızgaradan oluşmaktadır. Boy ve en den presleme işlemi ile birbirlerine montajlanır. Görünümü düzenli bir desenden oluşmakta olup, modern CNC üretimi ile farklı aralıklarda üretim yapılabilmektedir.
Izgaranın büyük bir oranı açık olduğu için üretim esnasında az malzeme kullanılmaktadır. Izgara paslanmaz sac, üretiminde profilli çubuklar tercih edildiğinde kaymaz yüzey elde edilmektedir. Ayrıca ızgaranın kenarları, ızgara yapısına stabilite sağlayabilmesi için yassı çelik ve açılı profiller ile tamamlanmaktadır. Saclar, genellikle mimari tasarımda, iç ve dış uygulamalar da tercih edilmektedir.
7- Dokuma Metal Paslanmaz Sac: Bu sac çeşidinde kablolar, kordonlar, yuvarlak ve düz teller şeklindeki ürünler ile dokuma işlemi yapılmaktadır. Dokuma metallerde uzunluklar değişebilirken genişlikler 8m ‘ye kadar yapılmaktadır. Üretimde kullanılacak metal telin ya da yumuşak dokuma kordonuna göre üretim sonucunda esnek yapı veya sert yapı oluşmaktadır.
Dokuma metallerin özel şekli spiral örgülerden oluşmaktadır. Bu da yuvarlak veya düz tellerin birbirleri etrafında, düz zincir ve dalgalı zincir sarılması ile oluşur. Başlangıçta endüstride taşıma bandı olarak kullanılırken esnekliği ve iyi gerilme dayanıklılığı ile mimari alanında da tercih edilmektedir.
Kısacası Paslanmaz sacların birçok çeşidi ve bu çeşitlere özel ayrı özellikleri, farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Ancak paslanmaz sacların, üretimlerindeki korozyon direncinin fazla olması tercih edilmesindeki en önemli nedendir. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.