Bu yazımızda DKP Sac ile Galvanizli Sac Arasındaki Fark Nelerdir? konu başlığına değineceğiz. Öncelikle galvaniz sac, metalin korozyona uğramasını engellemek için çinko ile kaplanmış hailine denilmektedir. Galvaniz, ıslak ve nemli zeminlere montajı yapılan ve kendinden başka bir seçeneği bulunmayan sac türüdür. Bu sebeple tüm olumsuzluklara karşı sacın yüzeyindeki baskıyı yok eden bir sac modelidir.
DKP Sac ise, levha haline gelen metalin, kalın levhaların silindir arasından geçirilerek yani haddeleme yöntemi ile üretilmektedir. Öncelikle sıcak haddeleme yöntemi uygulandıktan sonra düzgün yüzeyler içinde soğuk haddeleme yöntemi uygulanmaktadır. DKP sac’ın kullanım alanlarının farklı olmasından dolayı rulo ve sac olarak iki modelde üretimi yapılmaktadır. DKP saclar farklı kalınlıklarda olsa da genellikle 0,25-2,00 mm arasında üretilmektedir.
DKP Sac ve Galvaniz Sac Arasındaki Fark Nedir?
Dkp saclar, aşınmaya karşı dayanıksız bir yapıya sahip olduğu için ya koruyucu kaplama ile kullanılmakta ya da aşınmaya uğramayacak alanlarda kullanılmaktadır. Kaplama esnasındaki perfore uygulamasından sonra boya ya da toz boya kullanılabilir. Ayrıca çinko ve alüminyum bazlı kaplama malzemeleriyle de üretim yapılabilmektedir.
Galvaniz saclar, üretiminde bazı kurallar vardır. Örneğin sacın kullanılacağı ortam ve çeşidine göre değişmektedir. Uzunluklarına göre 1.000m- 3.500mm aralığında üretimi yapılmaktadır. Galvaniz saclar, modeline göre farklı isimlendirilmiştir. Örneğin, trapez levha, oluklu levha, stor levha, gofrajlı sac ve mahyadır.
DKP Sac ve Galvaniz Sac arasındaki en temel fraklardan birisi çelik yapısından kaynaklanmaktadır. DKP sac, çelik malzemeye ısıl işlem uygulanmaktadır. Ancak galvaniz sac da sıcak daldırma işlemi yani çinko dan geçirilmiş demir veya çeliğin 460 derecelik ısıda çinko tabakası ile kaplanması işlemine denilmektedir. Bu da Dkp sac ve galvaniz sac’ın farkını ortaya koymaktadır. Galvaniz sac, pas direncinin gerekli olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Ayrıca dayanıklı, çevre dostu, hafif ve yüksek mukavemetli yönleriyle ön plana çıkmaktadır.
Galvaniz Sac Kullanım Alanları Nelerdir?
- Otomotiv sektöründe,
- Havalandırma sistemlerinde (HVAC),
- Elektrik kutularda ve prefabrik yapılarda,
- Uygun koşullar sağlandığın da Çatı ve baraka ürünlerinde,
- Dükkân ve mağazalardaki kepenk ve panjur üretiminde,
- Silo ve depo inşaatlarında,
- Çocuk oyun ekipmanlarının üretiminde ve bunun gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
DKP Sac Kullanım Alanları Nelerdir?
- Otomotiv sektöründe,
- Dayanıklı ev aletleri üretiminde,
- Eğirme gerektiren parça imalatlarında,
- Dayanıklılık gerektiren endüstri sektöründe,
- Besin değerine zarar vermeyen mutfak, beyaz eşya ve ofis mobilyalarının üretimlerinde kullanılmaktadır.
Kısacası Dkp sac ile galvaniz sac arasındaki fark, üretim esnasında uygulanan yöntemlerden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda kullanım alanlarındaki bazı farklılıklarda dkp sac ve galvaniz sac farklılığını ortaya koymaktadır. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.